Öfke Kontrol Problemi

05 SİNİR

Öfke, engelleme veya gözdağı sonucunda verilen saldırganlık tepkisi, kızgınlık anlamına gelir. Öfke; mutluluk, üzüntü, endişe gibi çok doğal ve sağlıklı bir duygudur. İnsan doğasını meydana getiren önemli parçadır. Öfkede ana problem, öfkenin insanda varoluşu değil; kontrol edilememesidir. Öfke problemiyle başa çıkmanın birkaç yolu vardır.

Öfkeli İnsanların Ortak Özellikleri Nelerdir?

Öfkeyle başa çıkmanın en önemli kurallarından biri öfkeli insanların kişilik özelliklerini tanımaktır. Öfkeyi meydana getiren çok farklı nedenler bulunsa da temel olarak benzer özelliklere sahiptir.

Öfkeli insanların geneli pasif öfkelidir. Bundan dolayı da bu kişiler öfkesini içine atıyor ve bundan dolayı tepkilerini pasif agresif şeklinde veriyorlar.

Duygusal yönden depresif ve endişeli ruh halinde oldukları için yaşadıkları her olaya olumsuz yönden bakarlar.

Aceleci oldukları için kendi kafalarında olmayacak şeyler kurgular ve o kurgular olumsuzluğa dayandığı için aynı zamanda tahammülsüzdürler.

Problem çözme yetenekleri zayıftır. Sürekli olarak kışkırtma halinde olduklarından dolayı olayların olumsuz yanlarını görürler ve problem çözmeleri güçleşir.

Öfkenin Olumlu Olumsuz Yanları Nelerdir?

Öfkeden dolayı vücudumuza fazla stres yüklenir. Bu stres ise iç organlara zarar vererek çeşitli hastalıklara sebebiyet verir.

Öfkemiz arttıkça etrafımızdaki kişilerin bize karşı toleransı düşer. Çevreye karşı nasıl tepki gösterirsek aynı tepkiyi geri alırız. Tepki ve davranışlarımıza dikkat edersek bu sorunun önüne geçebiliriz.

Öfke insanı harekete geçirir. Öfke insan davranışındaki enerjiyi arttırdığı için kişinin uyarılmasına neden olur.

Öfke geçici olarak rahatlama hissi verir. Yaşanan olumsuzluk durumunda tepkiyi öfkeli ruh halinde verirsek anlık olarak rahatlarız. Bu durum geçtiğinde ise pişmanlık duyar ve suçluluk psikolojisine gireriz.

Öfke Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

Öfkelenmeye başlanıldığında nefes egzersizleri yapılmalıdır. Bu yöntem beyine daha fazla oksijen gitmesini sağlayacak ve öfke seviyemiz düşecektir.

Öfke doğru şekilde ifade edilmelidir. Öfkeliyken insan o an kendisini kontrol edemeyebilir ve tepkisini karşı tarafa kaba bir şekilde gösterebilir. Bunun yerine kişi kendisine sakinleşecek zamanı tanıdıktan sonra konuşması daha doğru bir çözüm olacaktır.

Öfkeye neden olan konuya değil, çözüme odaklanmak işe yarar bir çözümdür. Kişi öfkelendiğinde içsel olarak kendimizi kışkırtır ve olumsuz yönlere odaklanırız. Bu sebeple çözümü bulmamız zorlaşır. Bunun yerine çözüme odaklanmak daha akılcı olacaktır.

Mizahtan faydalanmak da işe yarar bir yöntemdir. Öfkelendiğimiz zaman bunu dışarıya saygı kavramını göz ardı ederek tepki göstermek yerine mizahın gücünden yararlanarak dilimizin tatlı melodisini kullanabiliriz.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık