1. Anasayfa
  2. AskerOL Blog

Kaynak Boyunlu Flanş?

Kaynak Boyunlu Flanş?
0

Kaynak boyunlu flanş uzun ve aynı zamanda adından da anlaşıldığı gibi konik boyuna sahiptir. Bu konik boyun kısmının et kalınlığı, boruya kaynak edilecek uç kısma dipten başlayarak et kalınlığına doğru azalır. Kaynak boyunlu flanş nerelerde tercih edilir? diyorsanız tercih edilmesi gereken yerleri şu şekilde sıralayabiliriz; yüksek basınç, sabit ya da geniş, sınırlar içerisinde değişim gösterebilen yükleme gibi ağır şartların bulunduğu sistemlerde kullanılır. Özellikle de yüksek sıcaklıkta ya da tehlikeli sıvı barındıran boru sistemlerinde kaynak boyunlu flanş kullanımı yapılır ise verimli sonuçlar elde edilir. En fazla kullanılan çeşitler de şunlardır; kaynak boyunlu flanş, dişli flanş, kör flanş, düz flanş ve döner flanş olmak üzere bu flanşlar pek çok yerde kullanılırlar.
Flanş Nerelerde Kullanılır?
Kaynak boyunlu flanş nedir? ve kaynak boyunlu flanş nerelerde kullanılır? Diğer adı ek tekeri olan flanş; boruları birleştirmeye yarayan, çember şeklinde ki metal parçalarına denir. Flanş, pek çok alan içerisinde kullanılır. Flanş parçası kullanımına, boruların birleştirilmesi gereken çoğu alanda rastlayabiliriz. Örneğin; evlerde ki tesisat borularında flanş kullanılır. Flanş sayesinde, boruların ekleme noktalarında kaçak meydana gelmesi engellenir. Bu sebeple flanş, tesisatçılıkta da kullanılan parçalardan biridir. Bazı uygulamalar da makinalar arasında ki dönme hareketini aktarmak adına flanş kullanılır. Flanşların hangi çeşidinin nerede kullanılacağına ise şunlara bakılarak karar verilir. Sistem basıncı, sistem sıcaklığı, ortamın korozyon durumu ve hangi amaçla kullanıldığına göre flanşlara karar verilir.
Flanş Çeşitleri Nelerdir?
Pek çok tipte ve farklı standart da flanş çeşidi vardır. Flanş çeşitlerinden birkaçı şunlardır; kör flanş, diş çekilmiş flanş, slip on flanş, socket kaynaklı flanş. Bu flanş çeşitlerinin sitemizde ki fiyatları her birinden değişkenlik gösterir. Bu yüzden tam bir kaynak boyunlu flanş fiyatları söylemek doğru olmaz. Amacınıza uygun; her tipte, uygun fiyatlı ve kaliteli flanşlarımız mevcuttur.
Kör flanş; hatları sonlandırma ve daha sonra devam edebilme ihtimaline karşı kullanılan flanşlardır. Diş çekilmiş flanş; basıncın daha az olduğu ve genelde hattın sonuna eklenen nipellerle beraber kullanılırlar. Slip on flanş; bu flanşlar büyük ya da küçük boyutlara, borudan az daha büyük çapa sahiplerdir. Socket kaynaklı flanş; bu flanş da kaynak hazırlığı gerekmez ve dişli derzlerin yerine de kullanılabilirler.
Flanş Ölçüleri Nasıl Belirlenir?
Flanşlar genellikle paslanmaz, dökme demir, pirinç ya da polietilen malzemelersen üretilir. Kaynak boyunlu flanş ölçüleri belirlenirken; tesisatın sıcaklığı, tesisatın basıncı, tesisat boru çapı ve flanşın malzemesi vs. gibi etmenlere dikkat edilir. Aynı zamanda bir flanş ölçüsü beş değerden oluşur. Bunlar; iç çap (d ölçüsü), dış çap (D ölçüsü), cıvata dairesinin çapı (C ölçüsü), et kalınlığı ( T ölçüsü) ve cıvata sayısıdır. Kaynak boyunlu flanşlarda, iç çap (d ölçüsü) borunun iç çapına uyacak biçimde tasarlanır.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.