Günümüzde ne yazık ki bütün araçlar kapalı garaj imkanından yararlanamıyor. Bu sebeple de birçok araçta zaman içerisinde güneş yanığı olarak tabir edilen güneş lekelerinin oluşması kaçınılmaz oluyor. Bu lekelerin giderilmesi için boyatma seçenekleri e bulunuyor. Ancak bu seçenek genellikle en son başvurulması gereken seçeneklerden birisidir. Çünkü maliyetleri son derece yüksek olmaktadır. Bunun yerine sizlerle paylaşacağımız yöntemleri kullanarak daha uygun maliyetlerle güneş lekelerinin yok olmasını sağlayabilirsiniz. Ancak baştan söylemek gerekir ki bu lekelerden kurtulmak için biraz yorulacaksınız ve biraz da zamana ihtiyacınız olacak.
Aracınızı Clay Bar İle Temizleyin
Arabanızı Araç Yıkamaya Uygun Deterjan ve Sünger İle Temizleyin
Güneş lekelerinden kurtulmanın ilk adımı aracınızı araçlar için üretilmiş olan deterjan ve süngerler ile temizlemeniz gerekmektedir. Bunun için öncelikle kendiniz bir kova deterjanlı su hazırlayın. Daha sonrasında aracınızın üzerinde bulunan tozlardan kurtulmak için hortum ile aracınızı yıkayın. Sonrasında ise hazırlamış olduğunuz deterjanlı su ve sünger ile aracınızın tüm alanlarını titizlikle temizleyin.
Eğer sıcak bir günde çalışıyorsanız o zaman deterjanlama işini küçük alanlarda yapın ve ardından durulayın. Çünkü sıcak günlerde deterjanlı su arabanızın üzerinde kuruyarak tortu bırakmasına neden olacaktır.
Güneş Lekesi Bulunan Alanlara Clay Bar Uygulaması Yapın
Araçlarınızın üzerinde bulunan mikro kirlerden kurtulmak için clay oillerden faydalanmanız gerekir. Bu sayede clay bar uygulamasını yaparken aracınızın üzerinde kalan mikro kirler boyanın çizilmesine neden olmaz.
Detaylandırma kili olarak da bilinen bu kil yağlarını güneşten etkilenen bölgeye yukarı- aşağı ya da sağa- sola olacak biçimde nazikçe uygulamanız gerekmektedir.
Parlatma
Aracınızın temizleme işlemini tamamladıktan sonra sıra parlatma işlemine geçmektedir. Bu aşamanın adımları ise şunlar olmaktadır.
Araç Parlatma
Bunun için elektrikli parlatma aletlerinden yararlanmalısın. Parlatma pedini temiz su ile ıslatmalı ve daha sonrasında uygulamaya geçmelisiniz. Bu sayede parlatma pedi boyanın üzerinde çok daha rahat bir şekilde hareket edecektir.
Parlat pedlerini kesinlikle yüzü tam olarak aşağı gelecek şekilde kullanmamalısınız. Bu durumlarda pedler kir toplar ve toplanan bu kirler aracınızın boyasının çizilmesine sebep olur. Bunun yerine pedi verev bir şekilde tutarak uygulama yapmalısınız.
Parlatma Solüsyonunun Uygulanması
Bir sonraki aşamada ise parlatma solüsyonundan yararlanma olmaktadır. Bunun için az miktarda bileşiğin parlatma pedinin ortasına konması gerekmektedir. Eğer daha fazla ihtiyacınız olursa yeniden ekleme yapabilirsiniz. Ancak fazla kullanmak aracınızın üzerinde dalgalanmalara neden olacaktır.
Bu aşamada kullanılan parlatıcı solüsyon boyadaki kusurların giderilmesini sağlamasının yanı sıra üst kısmın altında kalan ve hasar görmeyen alanların ortaya çıkarılmasına da yardımcı olmaktadır.
Soluk Boyayı Parlatın
Bunun için yine parlatıcı solüsyondan ve parlatma pedinden yararlanmanız gerekecektir. Ancak uygulama genelden biraz daha farklı bir şekilde yapılmaktadır. Solmuş alanın parlatılması için öncelikle işlem sırasında parlatma pedinin hafifçe bastırılması gerekmektedir. Ayrıca hareketleri yukarıdan aşağıya ve sağdan sola olacak şekilde yapmanız gerekmektedir. Bu yönleri değiştirerek yinelemeniz ve üst üste binen vuruşlar yapmanız önemlidir.
Parlatma Solüsyonun Temizlenmesi
Aracınızın bazı bölümlerinde fazladan parlatma solüsyonu kalıntılarının bulunması son derece normal olmaktadır. Bunların giderilmesi için temiz bir mikrofiber bez ile temizlenmeleri yeterli olacaktır. Yuvarlak hareketlerle tün araca uygulayacağınız mikrofiber bez uygulamasından sonra solmuş alanları kontrol etmeniz gerekmektedir. Ayrıca uygulamanın pürüzsüz olup olmadığını kontrol etmek için de elinizle boyayı kontrol etmelisiniz.
İşlemlerin Tekrarlanması
Yaptığınız parlatma işleminden en iyi sonucu alabilmeniz için yukarıdaki parlatma işlemlerini sırasıyla 3 kez tekrarlamanın önerilmektedir. Yukarı ve aşağı hareketlerde çizgilerin yan yana olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca kurulama sırasında dalgalanmaların olduğunu fark ederseniz endişelenmenize gerek yok. Bir sonraki cilalamada bu sorunu çözebilirsiniz.
Son Kat Cila Uygulaması
Parlatma işleminden memnun kaldıysanız o zaman sırada cilalama işlemi bulunmaktadır. Bunun için parlatma pedi yerine cilalama pedini kullanmanız gerekmektedir. Son cila olarak da bilinen solüsyondan cilalama pedinin ortasına az miktarda koymanız yeterli olacaktır. Daha sonrasında ise parlatma işleminde olduğu gibi uygulamaları yapın. Bu işlem son adım olmakla birlikte parlatma sırasında olan dalgalanmalarında giderilmesini sağlayacaktır.
Boya Koruma Uygulaması
Güneş lekelerinden kurtulmanın son adımı boyanızın korunmasını sağlayan ve bir çeşit bal mumu olan boya koruma solüsyonunun uygulanması olmaktadır.
Mikrofiber Bez İle Boya Koruma Uygulaması
Temiz ve kuru bir mikrofiber bezin üzerinde bozuk para büyüklüğünde boya koruma solüsyonun uygulanması yeterli olmaktadır. Daha sonrasında ise bezi bastırarak aracınızın üzerine solüsyonu uygulamanız gerekmektedir. İstediğiniz alan kapanana kadar dairesel hareketler ile uygulamayı yapmalısınız.
Boya koruma cilası yerine boya dolgu macunu da kullanabilirsiniz. Ancak boya dolgu macunu daha mat bir görüntü sağlayacaktır.
Boya Korumanın Parlatılması
Mikrofiber bez ile uygulamış olduğunuz boya koruma solüsyonunun ya da boya dolgu macunundan sonra temiz ve kuru bir bez ile üzerinden geçmeniz uygulamanızın daha parlak olmasını sağlayacaktır. İstediğiniz parlaklığı elde edene kadar dairesel hareketlerle ve bastırarak silmeniz gerekmektedir.
Ek Cila Uygulaması
Eğer boya koruma uygulamasından sonra sonuçtan memnunsanız o zaman bu aşamayı atlayabilirsiniz. Ancak uygulamanızın daha parlak olmasını istiyorsanız o zaman 1, 2 ve hatta 3 kez daha cila uygulaması yapabilirsiniz. Ayrıca 3 ayda bir arabanızın boyasını korumak için cila uygulamanız güneş lekelerinden boyanın korumasını sağlayabilirsiniz.