Özellikle araç kullanmaya yeni başlamış, acemi sürücülerin başına çok sık gelen bir durumdur. Kontak kendi kendini kilitler ve korumaya alır. Aracı çalıştırmayı denemek için anahtarı kontağa takarsınız ama faydası olmaz ve anahtar dönmez. Her ne kadar çözümü kolay ve aslında bir sorun olarak bile değerlendirilmese de, bu durumla karşılaşan insanlar genelde panik yapar.
Araba Neden Kendini Kilitler?
Otomobil üreten firmalar, son yıllarda fazlasıysa artış gösteren araç hırsızlığına engel olmak amacıyla araçlar üzerinde pek çok güvenlik donanımları uygulamakta ve önlemler almaktadır. Örnek verecek olursak, çipli araç anahtarları ve ya alarm önlemleri bunlardan bazılarıdır. Direksiyon üzerindeki kilit ise araç, sürücüsü park edip uzaklaştığında oto hırsızlarının hedefi olup çalınmasın düşüncesiyle yapılmış bir güvenlik düzeneğinde ibarettir. Bu düzenek vasıtasıyla anahtar kontak üzerinde değilse direksiyon dönüşe izin vermez ve belli bir noktada hareketsiz olarak kalır.
Farklı sebeplerle de direksiyon kilitlenmesi sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Muhtemel sebepler arasında;
• Motor stop hale getirildiğinde arabaya binerken ya da inerken direksiyonu tutmak.
• Anahtarı kontağa sokma aşaması öncesinde kolla veya dizle direksiyona çarpmak.
• Direksiyon ya da ateşleme sistemindeki olası başka bir sorundan dolayı direksiyon üzerindeki kilit aktif hale gelebilir.
Kilitli Kontak Nasıl Açılır?
Günümüz şartlarında hemen hemen tüm araçlarda hırsızlığa engel olabilmek adına, araba kontağı takılı halde değilken, direksiyonun harekete geçmesine mâni olmak için oluşturulmuş bir direksiyon kilidi mevcuttur. Anahtarı kontaktan çıkardığınız zaman direksiyonu hareket ettirmek istediğinizde bir “tık” sesi işitirsiniz ve direksiyon hareketsiz bir şekilde, olduğu gibi kalır. Bu kilidi etkisiz hale getirmek için ise yapılacak tek şey anahtarı takmaktır.
Önce arabanıza binmelisiniz. Direksiyon kilitli durumdayken kontak anahtarını tekrar takmalısınız. Anahtar dönmeyip arıza alarmı verecek ve uyarı komutu çıkacaktır. Bu esnada direksiyonu yavaşça hareket ettirirken aynı anda anahtarı çevirmeyi denerseniz kilit açılacak ve etkisiz hale gelecektir.
Gelişmiş firmaların ürettiği donanımlı araçlarda anahtar kullanılmadığı taktirde direksiyon kilitlenmesinin devre dışı bırakılması mümkün değildir. Eğer otomobil üzerinde anahtarsız açılış ve hareket mekanizması mevcutsa aracın içindeyken başlangıç butonuna bir süre basılı tutarak ve hemen ardından direksiyonu hafifçe çevirerek direksiyon kilit sisteminin etkisiz hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Araba Sürerken Direksiyon Kilitlenmesi
Araçlar için gerekli olan direksiyon mekanizması gücünü doğrudan motor vermektedir. Motorun etkisiz hale gelmesi mekanizmaya gücü veren enerjinin de verilememesi anlamına gelir. Özellikle yeni ehliyet alan acemi sürücülerin çok sık yaşadığı aracı hareket ettirirken stop ettirmek, direksiyon üzerindeki kilit sisteminin aktif hale gelmesine sebep olabilir. Araç tekrar çalışma aşamasına gelince bu durum artık ortadan kalkacaktır.
Araç hareket halindeyken kilit sisteminin devreye girmesi araçta önemli bir problemin olduğunu gösterir. Yokuş aşağı hareket halindeyken vitesi boşa almak ya da direksiyon konusundaki başka birçok arıza aracın kilit sistemini devreye sokabilir. Bu yüzden bayır aşağı inerken vitesi boşa almaktansa vites küçültmek daha doğru olacaktır.
Çağımızda neredeyse tüm araçlarda elektrikli direksiyonlar tercih edilmektedir. Bu araçların motor kısımları sensör arızaları ya da elektrik problemlerinden ötürü arıza yapabilir ve sürüş sırasında direksiyon kilitlenmesi aktif hale gelebilir. Bu gibi durumlarda önce sorunun ne olduğu belirlenip, o yönde hareket edilmelidir.