1. Anasayfa
  2. AskerOL Blog

Araba Neden İstop Eder?

Araba Neden İstop Eder?
0

Günümüzde hayat şartlarını kolaylaştıran mesafeleri kısaltan araçlar insanların bir noktaya varmasını oldukça kolay hale getirmiştir. Lakin araba gibi bir elektronik, gelişmiş birçok özelliğe sahip aracı doğru bir şekilde kullanmakta önemli etken maddelerinden biridir. Yanlış kullanımda sürücüsüne birçok sorunlar açabilir hatta insan hayatını tehdit edecek duruma bile sokabilir bu konuda bilinçli olmamız gerekmektedir. Araçlarla ilgili birçok dikkat edilecek şeylerden biri ise doğru zamanda yapılan bakımdır. Araç ve kullanan sürücüsü için büyük güven sağlayacaktır.

Motor Nedir?

Aracın içinde bulunduğu yakıtı ateşleme sistemi ile yakarak bunu güç sistemiyle araç tekerlerine aktarılmasını sağlayan aracın en önemli mekanizmasıdır. Araç markasına ve bulunduğu ülkeye göre motorların güç oranı değişmektedir.

Araç Ve Motor Bakımı Nasıl Olmalı?

Kullanmış olduğumuz araçlar aynı insanlar gibi bakıma, temizliğe muhtaçtır. Bize doğru bir şekilde hizmet verebilmesi için motor kısmının temiz olması vakti geldiğinde yağının, filtrelerinin, antifrizinin konulması veya yenilenmesi gerekmektedir. Belirli sürelerde araç beynine zarar verilmeden motor bölgesinin temizlenip yıkanması aracın ömrü için faydalı olacaktır.

Vites Ve Debriyaj Kullanımı Nasıl Olmalı?

Kullanmış olduğumuz araçlar otomatik ve düz vites olmak üzere ikiye ayrılır. Otomatik araçlarda vites değişimi kendi tarafından yapıldığı için sürücüsüne bir zorluğu yoktur ve araç kendini yormadan istediği vitese kendini geçirir. Fakat düz vites araçlarda bu sürücünün elinde olan bir şeydir doğru vitese atmak ve debriyaja zamanında basmak sürücünün elindedir. Yanlış devirde yanlış vites kullanımı veya gidilen güzergahta uygun olmayan vitesi kullanmak aracı yorar ve hatta aracın istop etmesine neden olur. Kullanım kurallarına uyup araçları şartlara uygun şekilde kullanmamız bizler ve aracımız açısından yararlı olanak sağlayacaktır.

Doğru Yakıt Kullanımı Nedir?

Araçlar enerji, güç üretebilmesi için çalışması gerek bunun içinde yakıt gereklidir. Kullanmış olduğumuz arabalar tüp, benzin, dizel olmak üzere üç tür yakıt türüyle çalışmaktadır. Her araç aynı yakıtı sistemi gereğince yakamaz üretim koşulu hangi yakıt sistemini destekliyorsa o yakıtı araca koymamız gerek. Bazı araçlar benzin ve aynı zamanda tüp ile enerji üretebilmektedirler bunun nedeni üretim esnasında araç hem benzin yakıtını hem de tüpü desteklemektedir. Dizel bir araca herhangi bir başka yakıt konulduğunda araç bir süre sonra istop edecektir bunun nedeni aracın sisteminin yakamayacağı bir yakıtı araca koymaktır. Bu işlem aracın motorunun arızalanmasına, mazot pompasının bozulmasına ve motor mekanizmasında birçok yere zarar verecektir.

Bilinçli ve doğru bir şekilde araçlara bakar müdahale edersek bizlere daha uzun dönem sağlıklı şekilde hizmet vermesini sağlarız. Aracımızın yakıtını bilmediğimiz markası ismi olmayan yerlerden temin etmemeliyiz. Herhangi bir şekilde içinde değişik madde bulunmamasına yabancı katkı olmamasına dikkat etmeliyiz. Bu şekilde aracın temiz bir yakıtının olmasını ve arıza yapmasını önleriz.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.