Bazı durumlarda arabanızla ilgili bir problem meydana geldiğinde kendiniz halletmek zorunda kalabilirsiniz. Yolculuk esnasında bir sorunla karşılaştığınızda bir uzmana gerek yoksa günü kurtarabilirsiniz. Bunun dışında küçük, kendiniz yapabileceğiniz işlemlerde tasarruf ederek masraflardan kurtulabilirsiniz.
Patlak Lastik Değiştirme
Araç düz bir zemine park edilir ve el freni çekilir. Stepne, bijon anahtarı, kriko ve takozlar hazırlanır. Arabanın kaymasını önlemek amacıyla takozlar kullanılır. Takozlar değiştirilecek lastiğin karşısında bulunan lastiğin hem ön hem arka kısmına koyulur. Bijon anahtarı kullanılarak bijonlar gevşetilir. Ardından kriko kullanılarak araç kaldırılır. Bijonlar tamamen çıkartılır ve lastik ele alınıp yerine yerleştirilir. Bijonlar tekrar takılır ve bijon anahtarıyla sıkılır. Araç indirilir ve kriko çıkartılır. Lastik değiştirme işlemi tamamlanmıştır.
Motor Yağı Değiştirme
Aracınızın motor yağını zorlanmadan kendiniz değiştirebilirsiniz. Motor yağı hem tasarruf acısından önemlidir hem de aracınızın gösterdiği performans acısından önemlidir. Ayrıca düzenli bir şekilde motor yağı değişimi yapıldığı takdirde motorda oluşabilecek pek çok arıza önlenebilir.
Motor yağı değiştirilirken motor ısı derecesine özen gösterilmelidir. Motor yağı değiştirmeye başlamadan önce motor uygun seviyeye kadar soğutulmalıdır. Böylelikle boşaltılacak olan motor yağı daha kolay akacaktır. Yağ boşaltıldığında, yağ dolum kapağından yeni yağ eklenir. Yağ dolum kapağı motorun üst tarafında yer alır. Yağ çubuğu yardımı ile yağ miktarının doğruluğu kontrol edilir.
Silecek Lastiğini Değiştirme
Silecek lastiklerinin değişimi en kolay araba tamir işlemlerinden biridir. Silecekleriniz kullanılamayacak bir duruma geldiğinde, değişimini kendiniz kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Yırtılmış ya da eskimiş silecek lastikleri yağmur yağdığı takdirde sorun çıkartıp kazaya sebebiyet verebilir. Bu yüzden küçük ama önemli bir ayrıntıdır. Silecek lastiğini değiştirebilmek için önce lastik uzunluğunu doğru seçmelisiniz. Lastik uzunluğu aracın ön cam büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilmektedir.
İlk olarak aracın camlarının zarar görmesine engel olmak amacıyla silecekler dikleştirilmelidir. Bu işlemin de daha kolay ve rahat gerçekleşmesine olanak tanır. Sileceklerin lastikleri yavaş ve dikkatli hareketlerle çıkartılır. Camın zarar görmesini önlemek amacıyla camın üzeri kapatılarak koruma altına alınır. Camı bir bezle örtebilirsiniz. Cam takılma işlemi başlamadan önce bağlantı kolları kontrol edilmelidir. Bağlantı kollarının farklılığına göre takılma şekli de farklılık gösterir.
Hava Filtresi Değişimi
Aracın düzgün bir şekilde çalışması motora bağlıdır. Hava filtreleri küçük detaylar gibi görünse de motorun sorunsuz bir şekilde çalışmasında payı büyüktür. Bu yüzden Araçların hava filtrelerinin düzenli bir şekilde değiştirilmesi gerekir.
Araç motorunun en verimli şekliyle çalışması isteniyorsa aracın modeli ile uyumlu ve orjinal bir hava filtresi seçilmelidir. Genellikle motorun üst tarafında bulunmakta olan hava filtresi kapağı açılır. Eskiyen hava filtresi çevresini kuşatan lastikten dikkat edilerek çıkarılır. Lastiğe, özenli bir şekilde yeni filtre yerleştirilir. Hava filtresi kapağı kapatılır ve işlem son bulur.