Araba günlük hayatımızın vazgeçilmez araçlarından bir tanesidir. Araba kullanırken dikkat etmemiz gereken bir takım kurallar vardır. Bu kurallar arasında önümüzdeki seyir halinde olan araçları kurallara uygun şekilde sollamak bulunmaktadır.
Sollama Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Önümüzdeki arabayı geçmeye karar verdiğimizde sollama manevrası yapmak için sollamaya başlayıp bitireceğimiz alanın boş olup olmadığını kontrol etmemiz gerekmektedir. Sollamaya geçmeden önce karşımıza bir şey çıkıp çıkmayacağı hesap edilmelidir. Sollayacağımız araba eğer hızlıysa arkasında devam etmek gerekmektedir. Trafikte inatlaşmamak, yol isteyene yol vermek, kendi şeridimizde seyretmek dikkat edilmesi gereken hususlardandır.
Nerelerde Sollama Yapılmaz?
Trafik işaretleriyle yasaklanmış yerlerde, tepe üstlerine yaklaşırken, demir yolu geçitlerine yaklaşırken kavşaklarda, benzin istasyonu önlerinde, okul bölgelerinde sollama yapılmamalıdır. Bu tip bölgeler yaya geçitlerinin sık bulunduğu ve araçların yoğun olabileceği yerlerdir.
Sollama Teknikleri
Öncelikle önümüzdeki aracın hareketlerine dikkat edilmelidir. Kafamızda oluşturmuş olduğumuz planın aksine önümüzdeki araç aniden yavaşlayabileceği için dikkatli olunmalıdır. Önümüzdeki aracı geçmeden önce iyi bir gözlem yapılmalıdır. Geçme kararını verdikten sonra sırasıyla sinyal verilmelidir. Önümüzde seyreden araç bizim geçeceğimizin farkına varana kadar ve sollayacağımızı anlayana kadar belli bir süre sinyali kesmememiz gerekmektedir.
Geçmeden önce ayna kontrolü yapılmalıdır. Aynaya baktığımızda arkada bir araç olmadığını tespit etmek gerekir. Kör nokta kontrolü yapılmalıdır. Tüm bu işlemlerden sonra eğer uygunsa bir vites alt viteste olmalı ve araç devirli kullanılmalıdır. Bu sayede çabuk hızlanıp o aracı geçmemizi sağlar. Geçtikten ve aynadan arabayı gördükten sonra tekrar kendi şeridimize hafif bir direksiyon hareketiyle geçmemiz gerekmektedir. Arabayı sollarken, geçerken ve kendi şeridimize girerken sinyal daima açık olmalıdır.
Sollama Hataları
Sollamada en büyük tuzak sabırsızlıktır. Önümüzdeki aracı geçemediğimiz zaman, sollamanın yasak olduğu yerlerde sabırlı olmakta fayda vardır. Gerekirse mola verilmeli üstümüzdeki o stresten kurtulmaya rahatlamaya çalışılması gerekmektedir. Yasak ve ileriyi göremediğimiz yerlerde sollama yapmak hayatımıza mal olabilmektedir. Kendi canımızı ve başka insanların hayatlarını riske atacak hatalardan uzak durmamız gerekmektedir.
Hatalı Sollamanın Cezası
Hatalı sollama yapmanın cezası son verilere göre 314 TL’dir. Ceza alanın ehliyetine 20 ceza puanı eklenmektedir.