Ulaşımın geçmişten günümüze her zaman çok önemli bir yeri olmuştur. Geçmişte farklı yerlere gidebilmek için binek hayvanları vardı, insanlar bunların üzerinde gece gündüz demeden saatlerce yolculuk yaparlardı. Durum böyle olunca gece karanlıkta kalmamak için yanlarında gaz lambaları veya fenerler olurdu. Şimdi ise binek hayvanlarının yerini arabalar, gaz lambalarının ve fenerlerin yerini farlar aldı.
Peki gelişen teknoloji değişen insanlar ve getirilen kolaylıklar sayesinde günümüzde arabalar ve kullanımları artık nasıl farklı bir hale geldi bir bakalım…
Araç Kullanmak Denilince Aklınıza İlk Gelen Şeylerden Biri Sizin İçinde Araç Işıkları Mı?
Arabada gerek iç aydınlatma, gerekse dış aydınlatma olsun ikisi de oldukça elzemdir. Öyle ki arabada gündüz her ne kadar fark etmesek de, gece olunca aydınlatma olmaksızın bir yere gitmek ne mümkün…
Arabanın içindeki ışıklar akşam vakti havanın kararmasıyla, araç içindeki dünyamızı aydınlatır. Günümüzde her ne kadar sokak ışıkları olsa da değişen yolculuk şartları ve seyahat konforu açısından farlar çok önemlidir.
Araçtaki farları kullanmak artık günümüzde eski arabalarda olduğu gibi çokta zor olmamaktadır. Yeni nesil arabalarda, araba ışıkları kendiliğinden yanmaktadır. Hal böyle olunca insanlar araç ışıklarını yakmak için geçmişte olduğu gibi zorlanmamaktadır .Buda insanlara büyük fayda ve kolaylık sağlamaktadır.
Peki Hala Günümüzde Manuel Olarak Kullanılmaya Devam Eden Bu Farlar Nasıl yakılır? Gelin Birlikte Bakalım…
Araba farları kendi içinde üçe ayrılırlar. Bunlardan biri kısa, biri uzun ve diğeri ise sis farlardır.
KISA FARLAR (Yakını gösteren farlar):
Yerleşim yerleri dışındaki yerlerde geceleri bir aracı takip ederken veya geçerken yan yana gelene kadar veya yerleşim yerleri içinde gündüz oluşan sisle, yağmurla karşılaşınca yakılması zorunlu olan farlardır. Yaklaşık 25 metre ileriyi aydınlatırlar.
UZAK FARLAR (Uzağı gösteren farlar):
Yerleşim yerleri dışındaki karayollarında araç kullanırken, az aydınlatılmış tünellere girerken veya buna benzer yerlerde bu ışıkların yakılması zorunludur. Yaklaşık 100 metre ileriyi aydınlatırlar.
SİS FARLARI:
Tamponun altında kalan kısımda yer alan farlardır. 55 WATT aydınlatma gücü bulunur. Sisli havalarda sağlıklı bir uzun görüş sağlayarak yolu daha net hale getiren ışıklardır.
Uzun, Kısa ve Sis Farları Nasıl Yakılır?
Direksiyonun sol arka kısmında bulunan kolun dönencesini bir kez çevirdiğimizde farları açmış oluruz. Bir kez daha çevirdiğimizde kısa farları, kolu arkaya doğru biraz ittiğimizde ise uzun farları yakmış oluruz. Kendimize doğru çektiğimizde tekrar kaparmış oluruz.
Sis lambalarını yakmak için, kolun direksiyona daha yakın olan kısmındaki dönenceyi öne çevirerek ön, arkaya çevirerek arka sis lambalarını yakmış oluruz.
Bununla beraber her araba modelinde ufak değişiklikler olsa da temelde araba ışıklarını açıp kapama şekli bu şekildedir.
Karayolu kullanım esaslarına uygun olarak araçlara takılmış olan bu farların amaç dışında ve gereksiz kullanılması yasaktır.