Kişisel Gelişimin Önemi Nedir?
Genel olarak bakıldığında Kişisel Gelişim bireyin hayatında her an önemli ölçüde yardımcı olacak bir bilim dalıdır. Sosyal hayat içerisinde bireyler önemli bir konumda olması, onları birbiriyle uyumlu yaşama zorunluluğu getirir ve bunu sağlamanın en büyük şartı şüphesiz karşı tarafı anlamak ve karşıdaki kişiye en doğru şekilde duygu ve düşünceleri aktarabilmektir. Bunun için bireyin kendini tanıması ve kişisel gelişim alanında kendine belli başlı bazı tecrübeleri edinmiş olması gerekir. Kazanılan tecrübeler ışığında ilerleyen birey şüphe taşımaksızın sosyal hayatta farklı insanlara karşı daha uyumlu ve daha doğru düzgün iletişim kurabilme fırsatını elde eder.
Aile İçerisinde Kişisel Gelişimin Önemi Nedir?
Aile bireyleri arasında uyumun sağlanması için alınması gereken bazı önlemler bulunur. Bunların başında empati kurmak ve karşı tarafa kendini anlatabilmek gerekir. Bunların yanı sıra birçok kişisel ve toplumsal etkenler bulunur. Bu etkenleri sağlayabilmenin en kolay yolu ise kişisel gelişimdir. Kişisel gelişim bilimi sayesinde ebeveynler çocuklarına karşı empati kurarak onların isteklerine en kolay ve en iyi yoldan karşılayabilirler. Aynı zamanda çocuklar olgunluğa erişme evresinde kendini kişisel gelişim alanında ilerletebilmesi onun ileride yaşayacağı hayatta insanlarla iletişim kurabilme noktasında fazlasıyla yararı olacaktır.
Ebeveynler çocuklarına bu konuda ellerinden geldikçe gayret ve çaba sarf etmeleri aile içi huzuru arttırması yanı sıra ileriki hayatlarında da şimdiden altın değerinde yatırım olacaktır. Aile içi huzursuzluk ve şiddetin önlenebilmesi tamamen olmasa da büyük bir parçası kişisel gelişimden geçer. Aile fertleri olarak bu alanda hep birlikte bir uzmana danışmaları ve uzmanlar eşliğinde bu konunun önem ve şartlarına değinmeleri gereklidir.
Aile İçerisinde Kişisel Gelişim Olmadığında Durum Ne Olur?
Öncelikle aile içinde bulunan fertler günün büyük bir kısmını birlikte geçirirler. Bu iletişim ağının kuvvetli kurulması da aile topluluğu için büyük önem arz eder. Kişisel gelişim ile kurulmuş aile içi iletişim ağı oldukça güçlü ve sağlam olacaktır. Fakat aile bireylerinin her biri öncelikle kendini tanımıyor ve isteklerini tam anlamıyla bilmiyorsa aile içinde huzursuzluk ve şiddetli geçimsizlik baş göstermeye başlar. Kişisel gelişimin eksik olduğu aile fertleri, kendilerini anlamadıkları gibi karşı tarafı da anlamayacak, empati kuramayacak, istek ve görüşlere önem vermeyecek sonucunda ise iletişim ağına hasar verecektir. Aile kopukluklarını önleyebilmek için kişisel gelişim oldukça önemlidir.
Bkz. (Öfke Kontrol Problemi)
Bkz. (Özsaygı Nasıl Gelişir)